Midden-Zweden
De 5 tofste plekjes
Het grootste risico van een vakantie naar Zweden is dat je zo overdonderd bent door de schoonheid van het land dat je blijft. Dat overkwam ook Sylvia Adams natuurfotografe en eigenaar van Amazing Nature Scandinavia. Dit zijn haar 5 favoriete parels in Midden Zweden.
De van oorsprong Belgische Sylvia is een gepassioneerd natuurfotografe. Voor natuurfotografen is Zweden een ideale locatie. Immers, er wonen in Zweden amper twintig mensen per vierkante kilometer. Wat betekent dat er heel veel natuur overblijft voor de talrijke dieren die in Zweden wonen. Op een van haar reizen naar Zweden, bedacht ze dat ze eigenlijk net zo goed kon blijven. Want tsja, compleet verliefd op het prachtige land. Ze koos voor de provincie Västmanland, waar Europa’s dichtste wildernis te vinden is. In 2017 richtte ze Amazing Nature Scandinavia op zodat ze al haar ontdekkingen met anderen kan delen. “Voor een natuurfotograaf is er geen betere plaats op deze wereld,” zegt Sylvia. “De overweldigende natuur in mijn thuisbasis wil ik graag met je delen door middel van fotografieworkshops, wildlifesafari’s en andere outdooractiviteiten.”
Maar tussen al die avonturen door, moet je ook ergens overnachten. En natuurlijk het liefst op bijzondere plekjes. Sylvia heeft er nogal wat ontdekt. Bij deze haar top 5 van meest bijzondere pareltjes in Midden Zweden.
Een film van Stan Lennips voor WideOyster Media
Dat je een gedeelte van de spa privé af kunt huren, is de ultieme luxe
Landhuis Färna Herrgård
De lievelingsplek van de Zweedse koning
Het is niet alleen natuur en buitenspelen in Midden-Zweden. Zoek je luxe dan kun je bij het statige Färna Herrgård heerlijk op je lauweren rusten. Dat doet de Zweedse koning ook bij tijd en wijle. Je bent dus in goed gezelschap.
Statig ligt het immense landhuis Färna Herrgård tussen de bossen van Skinnskatteberg. Ooit was dit monument uit de ijzerindustrie eigendom van de Nederlander Abraham Mommas, die hier in ijzer en teer handelde. Tegenwoordig zijn het landhuis en de bijgebouwen een prachtig en zeer sjiek hotel waarbij de klassiek ingerichte kamers de rijkdom en weelde van vroeger uitstralen op een eigentijdse manier. Een spa, met alles erop en eraan, mag natuurlijk niet ontbreken. Dat je een gedeelte van de spa ook nog eens privé af kunt huren, is uiteraard de ultieme luxe.
Het is op deze plek dat de huidige koning van Zweden, wanneer het jachtseizoen daar is, komt logeren tussen zijn jachtpartijen op elanden door. Het is zijn lievelingsplek. “Wow. Proef dit eens,” roept fotograaf Frits terwijl hij zijn flesje rabarberlimonade aan me geeft. Ik schenk wat in een glas. Zo, da’s lekker. “Het komt van rabarber van onze eigen landerijen,” vertelt de serveerster van het restaurant van Färna Herrgård. “We maken er ook ons eigen ijs mee,” zegt ze terwijl ze mijn bord met gebakken baars uit het eigen meer voorschotelt. Zo tof, dat zo’n beetje alles van het gerecht van eigen land komt.
NATUURLIJKE RIJKDOM
Niet veel later wandelen we door die landerijen. Naast de velden met rabarber, puilt het bos uit van de frambozen, wilde aardbeien, blauwe bessen en wilde kersenbomen. Er mag dan vroeger rijkdom in de grond hebben gezeten, tegenwoordig groeit en bloeit de natuurlijke rijkdom overal waar je kijkt. Hoog boven ons vliegt een visarend. Het water van het meer achter Färna Herrgård glinstert in de zomerzon. Onder de waterspiegel spelen baarzen hun vissige spel. Krekels zingen hun lied. In het veld ontdekken we een mausoleum van een van de vroegere eigenaren van het landgoed. Het mausoleum is heel toepasselijk opgebouwd uit turquoise en blauw getinte slakken, het restproduct van de ijzerproductie.
En er zijn meer aanwijzingen van het ijzerverleden van Färna Herrgård. Over het terrein loopt een honderden meters lange houten buis. Daardoor stroomt het water van het ene naar het andere meer en creëert nog steeds energie. Zo’n 500 kilowatt. Genoeg voor vijfhonderd huishoudens. Färna Herrgård haalt haar eigen energie hieruit, de rest wordt verkocht aan het energiebedrijf. De buizen liggen er al sinds het begin van de vorige eeuw toen de ijzerfabrieken de energie nodig hadden en werken nog steeds.
Het is een magisch mooi landgoed. “Probeer maar eens in het groene mos te gaan liggen en tussen de boomtoppen door naar de hemel te kijken,” zegt Wenche Engström, eigenaresse van het landgoed.
Ik eet mijn vingers bijna op bij het dessert, ook weer allemaal uit eigen tuin. “Voedsel is belangrijk, niet alleen als voeding maar ook als een traktatie voor zowel het oog als het gehemelte,” glundert Wenche. “Het is een bijzonder gevoel als je weet waar de producten vandaan komen, uit onze eigen moestuin en bij boeren in de buurt. In de handen van onze chef-kok, Inga-Lena Eriksson en haar keukenteam, worden de producten omgetoverd tot heerlijke gerechten.” Färna Herrgård. Dat is echte luxe.
Ontspannen is een eitje
op het Zweedse platteland
aan de rand van de wildernis
Näsets Marcusgård
Supermaan en het oog van eigenaardigheid
Willem en Mireille zochten het avontuur en besloten het roer compleet om te gooien. Ze creëerden een nogal bijzonder plekje met nog bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Wie wil er nou niet in een boomhut slapen en de natuur anders beleven?
Het grootste gevaar van een reis naar Zweden is dat je niet meer weg wilt. Dat ondervonden Mireille en Willem. Maar of dat nou echt een gevaar is? Willem en Mireille grepen de kans om Näsets Marcusgård, het landgoed van Marcus Eriksson over te nemen. De boerderij, uiteraard geschilderd in het kenmerkende Zweedse rood, ligt prachtig in de uitgestrekte bossen van Furudal in de provincie Dalarna.
Näsets Marcusgård is van oorsprong een boerderij. In 1910 verrees het huidige woonhuis en in 1917 de bijgebouwen. De eigenaar was Marcus Eriksson die de toenmalige boerderij van zijn ouders overnam. Hij startte met 2 paarden, 7 koeien en 15 kippen. Hij begon een bos- en transportbedrijf op de boerderij en bezat een eigen zagerij. Hij trouwde Johanna Gök uit Näset. Samen kregen ze zeven zonen. De boerderij was in zijn tijd vol leven en bedrijvigheid en stond bekend als het centrum van Näset.
“We waren direct geïnspireerd door de natuur, de plaats en het verhaal van Marcus Eriksson en zijn vrouw Johanna,” vertelt Willem, terwijl hij een paar houtblokken uit de schuur pakt. “Het paar had van deze plek een ontmoetingsplek voor de gemeenschap gemaakt. We wisten het direct: dit gevoel willen we delen. We zijn verdergegaan waar Marcus is gestopt. Näsets Marcusgård combineert geschiedenis en natuur met comfortabele moderniteit en hoge kwaliteit. We willen dat onze klanten zich thuis voelen, ontspannen en geïnspireerd raken.”
Ontspannen is een eitje op het Zweedse platteland aan de rand van de wildernis. Je kunt bij Willem en Mireille uit meerdere overnachtingsmogelijkheden kiezen. De meest bijzondere zijn de Oddis Öga en de Supermåne, twee magische bos -en boomhutten.
De Oddis Öga heeft wat weg van een vliegtuigonderdeel of een ruimteschip. Hou je van design, dan is deze luxe boshut echt iets voor jou. Oddis Öga is Zweeds voor oog van eigenaardigheid, omdat je door de grote ramen lekker naar buiten kunt gluren.
Het uitzicht? Elanden, herten, vossen en lynxen (als je mazzel hebt).
Maar je kunt er ook voor kiezen om in de Supermåne in slaap gewiegd te worden. Je hangt in de bol, uh boomhut, tussen twee hoge pijnbomen. Ook de Supermåne is design op z’n best. En ‘s avonds hoor je de geluiden van de natuur en kijk je door het koepelraam zo de sterrenhemel in.
De boerderij is één groot ontdekkingsavontuur voor gasten, samen de natuur en alles wat zij te bieden heeft ontdekken of gewoon lekker met een boek rustig in het vuur staren en genieten van de magie van de bossen van Dalarna.
Wil je meehelpen om de lammetjes te voeren?
Ulvsbomuren
Pure verwennerij
In de uitgestrekte bossen van Västmanland, twee uur ten westen van Stockholm, ontmoet wildernis het plattelandsleven. Hier op Ulvsbomuren, de boerderij van Hellen Wistrand, ervaar je de pure smaken van Zweden. En Hellen weet alles van de wilde dieren en vogels in het gebied.
Ulvsbomuren ligt ongeveer tien kilometer ten noordwesten van het kleine plaatsje Ramnäs langs de rivier Kolbäcksån. De IJzerindustrie was sterk in deze omgeving en de ijzerfabrieken gaven bosgrond weg aan boeren die de fabrieken dan weer voorzagen van hout en houtskool. Zo is Ulvsbomuren ook ontstaan in de 17de eeuw.
Eigenaresse Hellen heeft er een warme, eigentijdse herberg van gemaakt. Warm en heerlijk knus. Wil je meehelpen om de lammetjes te voeren of wil je op ontdekkingstocht om de paringsdans van het auerhoen te bestuderen? Dat kan. Elanden wandelen hier tevens af en toe pardoes over de landerijen.
Een worden met de Zweedse natuur maakt hongerig. Gelukkig kookt Hellen de sterren van de hemel met verse ingrediënten van de boerderij en de omliggende natuur. Eigen producten van de boerderij zoals lamsvlees, groenten, fruit, bessen en kruiden worden op doordachte en creatieve wijze gemengd met ingrediënten uit het bos zoals wild en vederwild, paddenstoelen, wilde bessen en vis en rivierkreeftjes uit een aantal meren in de omgeving. Vers geoogst, goed bereid, smaakvol en heerlijk.
Onder de hoede van Hellen is het puur genieten.
culinaire speurzoekers,
speur niet verder maar
ontdek de outdoor kookworkshop
Fallängetorp
Toegankelijk leven op de boerderij
Schapen, paarden, weelderige bossen en velden en de geneugtes van het Zweedse plattelandsleven. Ook toegankelijk voor hen die wat beperkte mobiliteit hebben. Oh, en China natuurlijk. Welkom op Fallängetorp.
Golvend wisselen bos en velden zich af aan de horizon. Schatten voor de ogen. We zitten in een aanhangwagen die achter de Volvo-tractor van Per Hellstrand is bevestigd. Per runt met zijn gezin Fallängetorp, een prachtige boerderij met veel velden en land. Hier kun je overnachten, buitenactiviteiten doen en deelnemen aan de dagelijkse bezigheden van de boerderij.
We dwalen door de dichte bossen. Plotseling komen we op een grote open plek, met weinig begroeiing en een enkele grote boom. “Was hier een brand?” Vraag ik aan Per. “Nee nee,” zegt hij lachend. “We hebben dit gebied vorig jaar ontruimd. Het is nodig om het bos gezond te houden en levert een leuk zakcentje op.” Maar waarom staan er dan nog een paar grote bomen? “Die bomen hebben we bewust laten staan. Die zorgen ervoor dat het bos op een natuurlijke manier weer aangroeit.” Je leert elke dag iets nieuws.
Ook dat je prima de bossen van het Zweedse Västmanland kunt ontdekken wanneer je mindervalide bent. De B&B is zo ingericht dat het perfect geschikt is voor reizigers met beperkte mobiliteit. Zo kun je in de keuken het aanrecht met een knop laten zakken zodat ook mensen in een rolstoel lekker kunnen kokkerellen. Maar het leukste zijn de twee Zoom all-terrain vehicles.
Met deze vierwiel aangedreven voertuigjes kun je zelfs als je niet zelf kunt lopen of slecht ter been bent, gewoon genieten van ‘wandelingen’ in de paden en bossen rondom Fallängetorp. Zelfs over boomstronken heenrijden, kan. Geniale apparaten.
Voor de culinaire speurzoekers, speur niet verder maar ontdek de outdoor kookworkshop met kakelverse producten van eigen land en streek op een bijzonder plekje genaamd China. Bij Fallängetorp kom je weer bij jezelf.
Een film van Stan Lennips voor WideOyster Media
Met de deuren open,
val je vredig in slaap
door het zacht
kabbelende water
Sommarhagen
Uitzicht op je eigen privémeer
Een beter ontwaken dan met uitzicht op je eigen privémeer is er niet. Bij Hotel Sommarhagen kun je kiezen uit een verblijf in de oude pastorie, een drijvende hotelkamer of een glazen huis gebouwd op de glooiende heuvels bij de oevers van een prachtig meer. Ga je mee kanoën?
Vroeger, en dat vroeger is zo lang nog niet geleden, liepen de keuterboeren uit Östergötland in weer en wind soms wel vier uur heen en vier uur terug om hier de kerkdienst bij te wonen in de voormalige pastorie uit de 17de eeuw. Tegenwoordig is Sommarhagen een gemoedelijk hotel met een subliem restaurant gerund door de geweldige Marianne en haar man Bengt-Göran.
Hier midden in de wildernis van zuidelijk Östergötland, op slechts 2,5 uur van Stockholm of Göteborg, rijden de meeste mensen in het midden van de weg. Simpelweg omdat andere automobilisten minder vaak voorkomen dan de elanden en ander wild dat de weg oversteekt.
Je wordt bij het hotel zelf wakker met uitzicht op de grazende paarden in de velden en de bossen. Maar Sommarhagen biedt vlakbij in de bossen ook twee zeer bijzondere plekjes om te overnachten.
Op een ponton op een meer vind je een gloednieuw huisje, een drijvende hotelkamer. Met de deuren open, val je vredig in slaap door het zacht kabbelende water. Je kano ligt uiteraard trouw te wachten.
Maar ook de twee glazen huisjes die Marianne en haar man hebben gebouwd op de helling van een heuvel met uitzicht op, een ander, meer. Je loopt in een minuutje naar beneden naar de oevers waar je heerlijk fikkie kunt stoken of een nachtelijke kanotocht kunt maken over je eigen meer voor een nacht. En wanneer het dicht bij midzomer komt, geeft de maan het mooiste blauwe licht dat je ooit gezien hebt zodat het wel lijkt of je naar Walhalla aan het peddelen bent.
Wil je leren
betere foto’s
te maken?
Tip:
Creative fotoworkshop
Wil je leren hoe je fantastische foto’s maakt in een ontspannen en relaxte sfeer terwijl je geniet van de kracht van de natuur? Dan wil je de drie uur durende natuurfotowandeling door Svartådalen met professionele natuurfotografe Sylvia Adams niet missen.
We staan bij een liefelijk roodhouten huisje. “Kijk eens goed naar de vormen en lijnen van dit huis,” zegt Sylvia. “Maak drie foto’s vanuit andere perspectieven.” Sylvia leert je op speelse wijze nieuwe inzichten om je fotografie nog beter te maken. In kleine groepjes van maximaal zes personen, met allen ongeveer hetzelfde ervaringsniveau. Onderweg is het puur genieten van de natuur in de vallei van de zwarte rivier.
Leer anders naar de natuur te kijken en maak creatieve en onderscheidende foto’s
Tijdens de wandeling krijg je tips over hoe je creatievere en meer onderscheidende foto’s kunt maken. Je leert hoe je bewuster naar de omgeving kunt kijken, met behulp van praktische, prettige fotografietechnieken. Ook leer je meer over licht, kleuren, vormen, hoeken, scherptediepte en compositie. Ontdek het bijzondere in het ogenschijnlijk gewone.
Voor deze wandeling heb je geen dure camera-apparatuur nodig, als je maar iets meeneemt wat foto’s maakt. Het is niet de camera die de foto maakt, maar de fotograaf.