Camperreis Cuba deel 1
Cuba on the Road
Wanneer je aan Cuba denkt, denk je in eerste instantie niet aan een camperreis. Sterker, je verwacht niet eens dat dit kan. Vanaf nu is het mogelijk. Marco Barneveld en Frits Meyst testten het eiland op campermogelijkheden. Conclusie: camperen op Cuba is een avontuurlijk feest.
De kip die we gekruisigd hebben, mag je met een gerust hart de Kip aller Kippen noemen, El Pollo de todos Pollos. Een monster van meer dan 5 kilo. Met stokken uit het bos hebben we haar boven ons kampvuurtje gezet. Frits, fotograaf en meester-BBQ’er, zet al zijn expertise in om het velletje knapperig te krijgen, maar niet te laten verbranden, terwijl het kippenvlees sappig moet blijven. Geen gemakkelijke taak. Het vuur dient niet te hoog, maar ook niet laag te zijn. Ik ren ondertussen langs het strand en verzamel kleine takjes, droge kokosschelpen en gedroogd zeewier om het vuurtje gaande te houden. Nou, vooruit, ik maak af en toe een tussenstop bij de goedlachse Rúben om bij zijn strandtentje hier op Playa Coco een versnapering in de vorm van een puike mojito te scoren. Bakken, braden en brandhout foerageren maakt dorstig tenslotte. Ondertussen gaat de Cubaanse zon traag en in vermiljoen ten onder. Onze camper kleurt roze en oranje in het prille tweelicht. Het leven gaat niet veel beter worden.
Vier dagen geleden hebben we onze camper opgehaald in Havana. Campers op Cuba, hoor ik u denken, kan dat? Nou en of dat kan. Tenminste, zo’n beetje vanaf nu, want wij hebben de eer om als een van de eersten ter wereld Cuba te verkennen met ons eigen huisje op wielen. Voordat we weggingen, krijg je dan toch allerlei vragen van mensen: een camper op Cuba? Zijn er dan wel goede wegen? Is dat dan wel veilig? Weet je wel waar je aan begint? We wisten zeker waar we aan begonnen, want wat een avontuur. En ik kan je verklappen dat de wegen op Cuba op zich prima zijn, mits je af en toe de gaten in de weg omzeilt.
Een camper op Cuba? Zijn er dan wel goede wegen? Is dat dan wel veilig? Weet je wel waar je aan begint?
En veilig? 100 procent. We hebben ons geen enkele keer niet veilig gevoeld. De camper is gloedjenieuw. Een Fiat Ducato 2300 Turbodiesel, mét tiptronic, als basis en een Italiaanse RIMOR-opbouw. Er kunnen zes mensen in slapen: twee in de alkoof, twee op het vaste bed achterin en twee op het bed dat ontstaat wanneer je de tafel ombouwt. Aangezien wij maar met z’n tweeën zijn, is dat laatste niet nodig. Frits kiest voor achterin en ik klim iedere avond de alkoof in. Na wat instructies van de organisatie, gaat de vlam in de pijp en cruisen we Havana uit, richting Playa Jibacoa.
Camper Cuba
Playa Jibacoa: Azuurblauwe zee
Een groot voordeel van Cuba in het algemeen en Havana in het bijzonder is dat er bar weinig auto’s zijn. File is een onontdekt woord. Binnen no-time zijn we de hoofdstad uit en rijden we met de zee aan onze linkerzijde langs de kust. Palmbomen wuiven groen tegen de azuurblauwe achtergrond. Blijkbaar zit er her en der wat olie onder de grond in deze socialistische heilstaat. Jaknikkers headbangen traag en vrolijk mee met de muziek die we op hebben staan, terwijl een ziltige zeewind via de openstaande ramen verkoeling biedt. Halverwege de rit, het is pak ’m beet een uurtje rijden naar Playa Jibacoa vanuit Havana, stoppen we bij een wegrestaurant om een verse kreeft van de plaat te verorberen, voordat we onze eerste avondstop maken in Villa Trópico.
Palmbomen wuiven groen tegen de azuurblauwe achtergrond.
Camperen op Cuba betekent dat je kunt kiezen uit twintig resorts in West- en Midden-Cuba en het breidt zich snel uit over het hele eiland. Deze resorts hebben elektriciteitspalen, zodat je ’s nachts heerlijk koel in de airco van de camper kunt overnachten. Maar, je bent natuurlijk vrij om te doen wat je wilt. Villa Trópico heeft een prachtig strand, je kunt er voor € 10,- de hele dag drinken wat je wilt (als dat je ding is) en het rif dat op slechts 100 meter voor de kust ligt, is perfect voor snorkelen en duiken.
Camper Cuba
Trinidad &
Topos de Collantes:
De weg van Cienfuegos naar Trinidad is een bezienswaardigheid op zich. De weg voert ons grotendeels langs de grillige kust die bezaaid is met idyllische baaitjes en inhammen. Vlak voor Trinidad buigen we af en rijden de bergen in. Alhoewel de weg steil is, doet onze Fiat het uitstekend en we glijden rustig, zij het in een wat lagere versnelling, naar Topes de Collantes. In dit dorpje vind je een kuuroord, maar dat is niet de beste reden om deze zijsprong te maken.
Op de terugweg plukken we wilde koffiebonen. Die groeien namelijk langs het pad.
De Vegas Grande Waterfall wel. Sla hem vooral over als je minder goed ter been bent, want de wandeling ernaartoe gaat via een steil en ietwat glibberig pad naar beneden dat je op de terugweg ook weer naar boven dient te beklimmen. Maar, het is de moeite waard. Een waterval die donderend naar beneden komt door een lange canyon en met een grot achter het neerstortende water. En dat in een idyllische kom in het dal van het regenwoud. Op de terugweg plukken we wilde koffiebonen. Die groeien namelijk langs het pad.
Trinidad is wat ons betreft de echte Parel van het Zuiden, ook al heeft Cienfuegos die bijnaam. In Trinidad heeft de tijd stilgestaan. Mis de paar auto’s en je waant je honderd jaar terug in een zinderend koloniaal stadje. De kinderkopjes, de koloniale panden, de Playa Mayor. Trinidad is een plaatje van een decor met de inwoners als hoofdrolspelers. Voetballende kinderen, kletsende buurvrouwen, zingende schoolmeisjes. Alles in Trinidad speelt zich buiten af. En als het zich niet buiten afspeelt, staat het raam of de deur wel open.
Trinidad is een plaatje van een decor met de inwoners als hoofdrolspelers.
Hier vinden we ook een van de allerbeste restaurants van Cuba: Son y Sol. Je loopt er bijna voorbij, maar achter de wat afgebladderde gevel, vinden we een met antieke koloniale meubelen ingericht herenhuis met binnenplaats. De keuken is Indiaas. En ik heb nog nooit zo lekker Indiaas gegeten, zelfs in India niet. De kok heeft leren koken van de chef-kok van de Indiase ambassade en die laatste zorgt er ook voor dat het restaurant de juiste (verse) ingrediënten en kruiden heeft. Een dikke aanrader. Onze camperplaats voor de nacht is boven op de heuvel op de parkeerplaats van Hotel Las Cuevas. En het uitzicht is verbijsterend.
Zelf Cuba ontdekken per camper?
Camperen op Cuba is veilig en geweldig. Wil je er meer over weten? Kijk dan op de website van Travelhome, de organisatie die camperreizen op Cuba aanbiedt.