Column
Een diepe duik in Al-Quds
“Laag op laag zijn de meanderende straatjes opgebouwd. En onder die bouwkundige lagen aan stenen liggen minsten zoveel verhalen. Geschiedkundige. Over verwoestingen, wederopbouw, verwoestingen en wederom wederopbouw”
Er is geen stad zo gelaagd in zijn gelaagdheid als de Oude Stad in Oost-Jeruzalem. De Romeinen, Byzantijnen, Mammelukken, Kruisvaarders, Ottomanen en Britten drukten allen hun stempel op de stad door bij iedere verovering van de stad, simpelweg over elkaars bouwwerken heen te bouwen of te slopen. Alleen al de muren en de poorten van stad vertellen verhalen die je een leven lang kunt bestuderen.
Laag op laag zijn de meanderende straatjes opgebouwd. En onder die bouwkundige lagen aan stenen liggen minsten zoveel verhalen. Geschiedkundige. Over verwoestingen, wederopbouw, verwoestingen en wederom wederopbouw.
Religieuze. De Oude stad in Oost-Jeruzalem is heilig voor alle drie de monotheïstische godsdiensten: Jodendom, Christendom en Islam. Vandaar dat de Palestijnse naam voor de stad Al-Quds is: De Heilige. Die religies en al hun complexiteit geven nog een laag aan deze intrigerende stad.
Menselijke. De Oude Stad biedt een uitgelezen gelegenheid om de gastvrijheid van de Palestijnen te ontdekken, hun verhalen te horen en te proeven van de rijke culinaire Palestijnse tradities.
Politieke. Jeruzalem staat bekend als de stad van de vrede. Maar de vrede van Jeruzalem is een lastige vrede. Ook dat is een intrigerende laag voor de ontdekkende reiziger. Bijvoorbeeld het verhaal over de ontheemde dorpen.
Gelukkig kun je net buiten de Oude Stad ook de natuur van de heuvels rondom Oost-Jeruzalem in, of de Wildernis van Jeruzalem met z’n oases, z’n eeuwenoude kloosters in Wadi Qelt, z’n boeiende bedoeïenencultuur en intrigerende landschappen.
Oost-Jeruzalem. Voor welke verhaallijn ga jij?
Marco Barneveld, Hoofdredacteur
Frits Meyst, Art Director