In 1993 begon Fredrik Broman zijn fotografie-carrière in de vallei van de Råne-rivier in Arctisch Zweden, zijn thuisbasis. Na vele jaren als commercieel reisfotograaf besloot hij Aurora Safari Camp op te zetten. Sindsdien heeft hij steeds meer vaardigheden en ervaringen aan zijn CV kunnen toevoegen, die hem in staat stelde toerisme in de noordelijke bosgebieden uitgebreid te kunnen ontwikkelen.
Foto portfolio
Fredrik Broman


Hoe lang werk je al met de camera, Fredrik?
“Als kind en als tiener was ik eigenlijk meer aan het tekenen.”, zegt Fredrik. “Later sloot ik me aan bij de Zweedse marine en ging ik de oceanen op voor een half jaar. Om deze reis vast te leggen schafte ik een complete (analoge) SLR-kit aan. En ik was verkocht. In feite begon ik mijn carrière toen, erop uitgaand met de marine en mezelf langzaam omhoog werkend richting het verre Noorden, zou je kunnen zeggen. Dat was in 1993, ik was 22. Ik groeide op vlakbij Stockholm, in Uppsala, met mijn oma en stiefvader. Ik had echter steeds een enorm verlangen naar het Hoge Noorden. De eerste 8 jaar van mijn leven hadden we een boerderijwoning aan de Kalix-rivier hier in het noorden en ik denk vooral dat die jeugdherinneringen nooit uit mijn gedachten verdwenen zijn. Ik bracht de schoolvakanties door in het noorden bij mijn moeder en stiefvader in een kleine wildernishut, die we nog steeds hebben. Ik besteedde veel tijd aan vissen en erop uit gaan met mijn vader en broer hier in de vallei van de Råne-rivier. Die ervaringen hebben mij en mijn ideeën over waar ik wilde zijn in de toekomst echt gevormd.”
Hoe was het in die dagen om full-time je geld te verdienen als fotograaf?
“Nou, hard werken natuurlijk. Je had sociale vaardigheden nodig om potentiële cliënten te benaderen, enzovoorts. En dan was er natuurlijk mijn moeder, die vooral vond dat ik beter een normale opleiding kon gaan doen (lacht). Maar ze steunde me ook. Hoe dan ook, ik volgde colleges aan de Universiteit van Luleå in pedagogie, wiskunde en wetenschap en werd leraar. De combinatie van fotografie en mijn educatieve kwaliteiten brachten me naar Kenya en gaven me nieuwe perspectieven op zowel toerisme als fotografie. Ik kreeg een baan aan de Zweedse school in Nairobi en gedurende die tijd heb ik ook een educatief boek gemaakt over de savanne en de Masai, voor scholen in Scandinavië. Dat waren absoluut geweldige jaren.”


Fredrik, ben je een gids, tour operator of fotograaf?
“Haha… nou… Het begon allemaal met fotografie, wat nog steeds hetgeen is wat me leidt en waarin ik me creatief ontwikkel. Maar het werk moet wel een doel hebben voor mij. Dat is niet altijd zo geweest. Ik was vanaf het begin een commercieel fotograaf, verkocht archiefbeelden (waar toen nog geld in zat). Ik begon met het doen van fotografie-tours en ben uiteindelijk gaan focussen op Aurora Safari Camp, wat ik toevoegde aan mijn bestaande tours in die tijd. Ik had echter wel mijn eigen plek nodig om gasten te kunnen ontvangen en workshops te geven. En het was hier waar ik uiteindelijk een doel vond voor mijn beelden van dit gebied in noord-Zweden.”
De jaren met mijn camera in Kenya hebben een hoop geholpen, het gaf me perspectief op mijn eigen ‘achtertuin’ en voor mogelijkheden daarin lagen, wat ik daar kon doen.
“Iets te kunnen creëren wat bijdraagt aan de ontwikkeling van deze kleine gemeenschap, dat was belangrijk voor me.
Het opzetten van een kamp voelde alleen maar natuurlijk na mijn ervaringen op de savanne van Masai Mara. Al in 2001 had ik ideeën om een kamp te bouwen in Arctisch Zweden, maar het duurde tot 2013 voor ik het werkelijk heb opgezet. En nu zijn we hier, met een lodge. De Outpost ligt wat meer stroomopwaarts van het kamp aan de Råne-rivier en binnenkort start ik een activiteitenprogramma en tochten met een heteluchtballon. Dit alles komt voort vanuit visioenen, ‘mogelijke foto’s die ik zou kunnen maken’, zou je kunnen zeggen. Ideeën van wat ik zou kunnen laten zien, exposeren. De jaren met mijn camera in Kenya hebben daarbij een hoop geholpen, het gaf me perspectief op mijn eigen ‘achtertuin’ en voor mogelijkheden daarin lagen, wat ik daar kon doen.”
Hoe denk je dat jouw fotografie zal ontwikkelen vanuit waar je nu bent?
“Momenteel is mijn doel om een galerie op te zetten! Het zal opgezet worden in de voormalige kruidenierswinkel in het dorp Gunnarsbyn, ons gemeentelijk centrum hier in de vallei van de Råne-rivier. We hebben met het oog op dat doel het huis gekocht een paar jaar geleden. Ik zou graag willen werken met mooie kunstdrukken en daarnaast events organiseren -sommige daarvan in de galerie- en dat alles in het kader van het willen tonen van de natuur en cultuur hier in Arctisch Europa. We zijn per slot gesitueerd in het centrum van een fantastisch gebied! Het zou zo’n geweldige activiteit zijn voor bezoekers die we ontvangen in onze lodge en in het kamp, als ze hier kunnen komen op hun sneeuw-scooters, in hun kano of kayak, ze de galerie kunnen bezoeken voor een hapje en drankje, kijken naar wat er aan de muren hangt en dan terug de wildernis in op weg naar het thuiskamp. En ja, alle jaren van het harde, geweldige werk gedurende het opzetten van een kleinschalig toerismebedrijf hebben veel energie gekost. Ik heb een tijdje een wat mindere creatieve periode gehad, op fotografiegebied, maar het voelt alsof het idee van de galerie me terug het goede pad op trekt. Voor mij persoonlijk is het altijd zo gegaan. Ik heb een doel nodig voor mijn beeldmateriaal. Ik wil dat er iets kan ontwikkelen parallel aan mijn beelden. En nu lijkt het erop dat het galerie-plan me weer vooruit gaat brengen in mijn ontwikkeling als fotograaf.”
Ik zou graag willen werken met mooie kunstdrukken sommige daarvan in de galerie en dat alles in het kader van het willen tonen van de natuur en cultuur hier in Arctisch Europa
Hoe doe je dit allemaal?
“Nou, toen ik voor het eerst arriveerde in Kenia in 1998, liep ik een klein kantoortje in van een tour-operator waar ik over had gehoord. Het werd gerund door een paar gasten uit Zweden en het had een kamp in Masai Mara. Zodra ik de deur binnenliep, zei een man links in het kantoor: “Ha! Jij hebt in een klein winkeltje gewerkt, vlak buiten Uppsala waar ik ben opgegroeid, ongeveer in 1988-1989!”. En dat klopte. Het was Jonas Gejke, mijn huidige partner in het bedrijf hier in het noorden. Hij heeft nog steeds zijn Afrikaanse ondernemingen, maar verhuisde met zijn familie naar Gunnarsbyn in de vallei van de Råne-rivier, na 25 jaar in Kenya te hebben gewoond. Hij is een expert op het gebied van grond-operaties, zou je kunnen zeggen. Een vaardigheid die ik vandaag de dag goed kan gebruiken. We werken nu al samen sinds het moment dat ik hem ontmoette in dat kantoortje in Nairobi die dag in November, 1998. En we werkten samen voor ondernemingen in Kenya, Rwanda, Tanzania en een hoop projecten hier in Arctisch Zweden en Noorwegen.”
Heb jij al op het noorderlicht
gejaagd?
Aurora Safari Camp Experience
Tijdens je verblijf in Aurora Safari Camp brengt fotograaf Fredrik Broman je de fijne kneepjes bij van het fotograferen bij nacht. Van de Aurora tot het vastleggen van de sterrenhemel. Ook zijn er genoeg andere dingen te doen rond het kamp. Je kunt er sneeuwschoenwandelen, langlaufen en fatbiken, maar ook hondensledentochten maken.
I