'Zomersneeuw' in de zuidelijke Andes van Chili
Meren en vulkanen
Magazine → Editie #21 →
“De Andes is een land van contrasten, met ruige bergen en weelderige valleien, en de natuurlijke schoonheid van de regio is werkelijk adembenemend”, schreef Charles Darwin. Frits Meyst van WideOyster hoefde geen twee keer na te denken toen hij werd uitgenodigd voor een winteravontuur op de meren- en vulkanenroute in Chili. Geïntrigeerd door de krachten van de natuur en de inheemse Mapuche-cultuur, reed hij in het spoor van Che Guevara op zoek naar de perfecte foto’s en een goed verhaal.
Is dit Jurrasic Park?
Als de stoere 4×4 Mercedes de hoofdpoort nadert, opent een bewaker de twee zware metalen hangsloten en gaan de grote metalen poorten langzaam open, zodat het weelderige groene regenwoud daarachter zichtbaar wordt. “Welkom in Huilo Huilo Biological Reserve” zegt onze gids. Het reservaat is opgericht door Victor Petermann, een rijke zakenman die een groot deel van dit gebied bezit. Als een tweede hek achter ons dichtslaat, mompelt Kari, de Canadese fotograaf: “Dit is het moment dat we worden opgegeten door een T-rex, hè?”, terwijl we ons een scène uit de Jurassic Park film voorstellen.
45 minuten lang worstelt de vering van de 4×4 om de weg bij te houden, door het dichte woud. Mijn nieren stuiteren en mijn tanden klapperen, maar dan bereiken we de parkwachtershut en de Huemul.
Huemul van Huilo Huilo
Francisca Ruiz, een wildlife ranger en Huemul onderzoeker, wacht ons op voor een rondleiding. “De Huemul, of zuidelijk Andeshert, wordt beschouwd als een bedreigde diersoort, met een geschatte populatie van ongeveer 4.000 overgebleven exemplaren in het wild.” legt ze uit. “Het reservaat zet zich in voor de bescherming van deze soort, bewaakt de populatie en beheert de habitat om het voortbestaan van de Huemul te garanderen.” Terwijl we langs het hek lopen op zoek naar het ongrijpbare hert, leren we dat Huemul stokstijf staan als ze gevaar voelen, wat geweldig was voor de jagers, maar de Huemul populatie niet hielp. Voor mij als fotograaf is het een cadeautje, want ik heb nu een van de naar schatting 25 Huemuls van het park op de foto. Tijd om hogerop te gaan.
Chili maakt deel uit van de Pacific Ring of fire. Er zijn 90 actieve vulkanen
De sneeuwschoenwandeling in Huilo Huilo begint in het weelderige regenwoud, waar we worden omringd door torenhoge bomen bedekt met korstmossen. Als we verder wandelen, krijgen we een glimp te zien van Lanín, een indrukwekkende stratovulkaan met een besneeuwde top. Het is een lust voor het oog. De vulkaan ligt op de grens tussen Chili en Argentinië, en is een van de meest iconische en belangrijke vulkanen in de Andes. Als we uit de bomen klimmen, is ook Villarrica zichtbaar. Deze vulkaan valt op door zijn perfecte kegelvorm en, onzichtbaar voor ons, is zijn krater gevuld met een gloeiend rood lavameer. In het vliegtuig las ik dat Chili deel uitmaakt van de Pacific Ring of Fire. Er zijn 90 actieve vulkanen, het hoogste aantal ter wereld, met om de zeven jaar een uitbarsting. Verder zijn er meer dan 1000 slapende of inactieve vulkanen. Als we de besneeuwde vulkanen weer verlaten voor het groene regenwoud eronder, is het tijd om iets van die vulkanische kracht te ervaren.
Het meer van Pirihueico is een groot gletsjermeer omgeven door prachtige landschappen, met panoramische uitzichten op de omringende landschappen en de machtige Andes. We stappen op de boot die ons naar de warmwaterbronnen van Petermann brengt. De steile vulkanen van de afgelopen dagen waren zwaar voor de benen, dus we hebben een traktatie verdiend.
Bij de warmwaterbronnen roept Cristián, onze gids van Amity Tours, ons bij elkaar voor een toast. “Wat een geweldige groep mensen hebben we hier: Andrew en Kari ski-journalisten uit Canada, Camila, PR uit de VS, en Frits van WideOyster in Europa, Saludos a todos, mijn vrienden.”
Ik zoek een bad in een uitgeholde boomstam tussen wat varens, weg van de menigte, en dompel me onder in de helende krachten van dit natuurlijke kuuroord in de Andes.
“De grootsheid van de Andes was werkelijk verbazingwekkend, en ik had ontzag voor de uitgestrektheid en schoonheid van de bergen.”
Charles Darwin
Lonquimay beklimmen
Het was een geweldige reis tot nu toe. Na aankomst uit Santiago zijn we geland in Temuco in het zuiden van Chili, en gisteren hebben we Lonquimay beklommen… nou ja, Kari en Andrew zijn vanaf het Corralco skigebied de vulkaan op geskied, en Cristián, Camila en ik zijn op sneeuwschoenen naar Sierra del Coloradito gegaan, een klim van 600 meter over zeven kilometer door het bos zou ons volgens Cristián in ongeveer 3 uur naar het uitzichtpunt leiden.
Behalve… Het is het einde van de winter en het is uitzonderlijk warm, bijna 20C. De beklimming op sneeuwschoenen van Corralco naar Sierra del Coloradito werd plotseling een uitdagende ervaring. Terwijl we door het oude Araucaria-bos omhoog liepen, werd het pad steiler en uitdagender, en we zakten bij elke stap met ons kruis diep weg in de sneeuw, terwijl het zweet van ons gezicht liep. Ondanks de bijna-uitputting zetten we door om uiteindelijk het uitzichtpunt te bereiken. De beloning was er: Een spectaculair uitzicht over Lonquimay vlakbij, en de Llaima vulkaan in de verte.
Mijn ogen volgden de valleien in de richting van Argentinië. Daar stak de onbekende Argentijn Ernesto Che Guevara op zijn motor de grens over. Het was ergens hier, in een afgelegen bar, dat hij in elkaar werd geslagen in een vechtpartij, terwijl hij uit drinken was met zijn vrienden. Chili beïnvloedde niet alleen zijn gezicht, Che werd ook diep geraakt door de armoede en het sociale onrecht dat hij in de regio aantrof. In zijn dagboeken schreef hij: “Ik heb met eigen ogen het onrecht en de ellende in dit land gezien, wat een ware schande is voor de zogenaamde beschaving van het Westen.”
Guevara ging verder met de Cubaanse Revolutie, en wij daalden verder af naar het dorp Lonquimay, een verzameling van stoffige wegen, met houten huizen in verschillende stadia van fotogeniek verval. Het is nog niet zo lang geleden dat dorpen als deze afgelegen buitenposten waren, totdat enkele decennia geleden het Corralco skigebied werd gebouwd, en daarmee een nieuwe economische impuls kwam. Een paar B&B’s en hotels, een geweldig restaurant, en natuurlijk de ambachtelijke Lonquimay bierbrouwerij.
“Ik liep 10 kilometer met de studenten om te skiën bij de Lonquimay vulkaan. We sliepen in sneeuwgrotten. De ouders dachten dat ik gek was, maar 40 jaar later komen die kinderen me nog steeds opzoeken”
Leren van Tio Pepe
Vlakbij de hoofdweg stapt een lokale man, José Córdova genaamd, uit zijn schuurtje, ski’s in de hand. ‘Everybody-calls-me-Tío-Pepe’ ziet er erg fit uit voor zijn leeftijd en heeft een gebruind gezicht. In de jaren tachtig was hij directeur van de plaatselijke school, waar hij Pewenche kinderen leerde skiën, vlak voor de school. Ze hadden nog nooit zoiets gedaan. “Ik liep 10 kilometer met de studenten om te skiën bij de Lonquimay vulkaan. We sliepen in sneeuwgrotten. De ouders dachten dat ik gek was, maar 40 jaar later komen die kinderen me nog steeds opzoeken.” Velen van hen zijn nu parkwachters, skileraren, ski-patrouille, enz. Later werd Tío Pepe coach van het nationale Paralympische winterteam, dat uit Canada thuiskwam met 30 medailles voor Chili. Nu is hij 78, met pensioen, en heeft hij een levenslange skipas voor Corralco, waar je hem dagelijks kunt zien skiën met zijn typische bontmuts.
“Frits! Frits! Wakker worden, we gaan zo weg, tijd om terug te gaan naar het Nothafagus hotel voor het diner.” Cristián staat boven mijn boomstammen hot tub. Ik ben ingedommeld en verdwaalde in dromenland.
Over dromenland gesproken, hotel Nothafagus is de droom van Victor Petermann. Het bestaat uit 2 gebouwen die opgaan in het landschap. De ene is een hobbit huis met meerdere verdiepingen, en de andere een ronde houten toren met een spiraalvormige loopbrug aan de binnenkant. Het is duidelijk, Petermann droomt groots. Bezit je meerdere bedrijven, het grootste deel van het land, een bioreservaat, een restaurant aan het meer, een thermaalbad, en een hotel in het bos, dan moet je natuurlijk ook nog een brouwerij hebben. Het diner die avond is dus vloeibaar in de Petermann Brouwerij.
Nothofagus hotel is ontworpen om naadloos op te gaan in de natuurlijke omgeving. Het ontwerp wordt gekenmerkt door het gebruik van duurzame materialen
Mapuche-koken
De Mapuche zijn een inheems volk in centraal en zuidelijk Chili. Ze staan bekend om hun sterke culturele identiteit, met hun eigen taal, tradities en spirituele overtuigingen. Ondanks de uitdagingen van onderdrukking en uitbuiting waarmee zij in de loop van de geschiedenis zijn geconfronteerd, zijn zij erin geslaagd hun cultuur en identiteit te bewaren en blijven zij een belangrijke rol spelen in de Chileense samenleving.
Vandaag worden we uitgenodigd in de ruka van Isabel Naguil en haar familie bij het Calafquen meer. De ruka is een rokerig rond houten gebouw met een centrale vuurplaats. Isabel roostert tarwe boven het open vuur, prachtig verlicht door een straal zonlicht die door het gat in het dak valt. “Wij zijn Pewenche, een subgroep van de Mapuche, wat mensen van de pehuén betekent…de Mapuche naam voor de apenboom.” Ze legt uit. “Het zijn de bomen waartussen je de afgelopen dagen hebt gewandeld, en die door houtkap bijna zijn uitgestorven.” Het blijkt dat de boom heilig is voor de Pewenche, en hun hoofdvoedsel levert: Pijnboompitten. Naarmate de lunch vordert, gaan we samen met Isabel het voedsel bereiden. Het malen van merken kruiden uit gedroogde chilis, zout en korianderzaad. Het maken van sopaipillias, een gebakken brood, en Pebre, een dip van tomaat, koriander, ui, zout en olijfolie. Na de lunch rol ik de bus in en val in slaap, om vervolgens midden in een sneeuwstorm wakker te worden.
Toen ze in de vulkaan sprong, doofde een krachtige sneeuwstorm de uitbarsting…
We zijn aangekomen in Antillanca Ski Resort, gelegen op de hellingen van de Casablanca vulkaan in het Puyehue Nationaal Park. Na een poging tot sneeuwschoenwandelen in de stuifsneeuw geven we onze nederlaag toe. Er is altijd morgen nog. Terug in de veiligheid van het busje, met de horizontale sneeuw die de voorruit besproeit, denk ik terug aan het verhaal dat Isabel vertelde over Licarayen, de Mapuche die haar leven opofferde om haar volk te redden tijdens een uitbarsting van Osorno. Toen ze in de vulkaan sprong, doofde een krachtige sneeuwstorm de uitbarsting en het smeltwater creëerde de meren die Osorno tegenwoordig omringen. Vandaag is Licarayen’s geest weer aan het werk en doet haar werk om ons te beschermen.