Na een paar seizoenen in de Alpen te hebben gewerkt, besloot een jonge Zweedse fotograaf met een groep vrienden naar Spanje af te reizen om een nieuw leven op te bouwen in de Pyreneeën. Daar wilde hij leven van skiën en fotografie. Het was eind jaren 80. Wat hij toen nog niet wist, was dat hij in Spanje zou blijven, en dat hij ons nog steeds laat genieten van zijn inspirerende sport- en natuurbeelden.
Foto-Portfolio
Mikael Helsing


Hoi Mikael, hoe komt een Zweed in Spanje terecht?
Mijn twee grote hobby’s, fotografie en skiën, brachten me naar Spanje. Ik woonde in Zweden en wilde beginnen met fotografie. Een reeks conditionerende factoren, zoals de kou, de korte dagen en het gebrek aan licht in de winter, moedigden mij aan om te reizen, en ik begon te skiën in de Alpen. Ik was op erg toeristische plaatsen, maar voor de fotografie moest ik een rustiger plek vinden. Terug in Zweden na het tweede skiseizoen in de Alpen bezocht ik de Spaanse ambassade in Stockholm om informatie in te winnen over de skigebieden op het Iberisch schiereiland. De Sierra Nevada werd mij aanbevolen vanwege de zonuren, maar het was een behoorlijke afstand: zo’n 4.500 km van mijn dorp in Zweden. De tweede optie beviel me beter omdat het ‘dichterbij’ was, op slechts 3.500 km afstand: Baqueira-Beret. Het daaropvolgende winterseizoen bereidde ik me grondig voor, propte mijn auto vol met ski- en fotografieuitrusting en ging met enkele collega’s naar Spanje om als skifotograaf te werken.
Hoe ben je begonnen met fotograferen?
Ik deed aan alpineskiën in Zweden, maar de sportieve resultaten waren niet wat ik verwachtte… en ik begon foto’s te nemen van mijn vrienden als ze aan het skiën waren. Beetje bij beetje voelde ik me op mijn gemak en begon ik ook de geldopnames te krijgen. Ik zag de mogelijkheid om niet alleen het geld van de investering terug te verdienen, maar ook winst te maken en een leuke hobby te hebben.

Op welk moment realiseerde je je dat je een professional was?
Na een paar seizoenen skiën realiseerde ik me dat het resultaat goed genoeg was om te verkopen en te concurreren met de gevestigde fotografen in de skiwereld. Dat stimuleerde mij enorm en ik investeerde in materiaal om een hoger kwaliteitsniveau te bereiken dan wat ik tot dan toe had.
Ik heb bijna alle mogelijke varianten van fotografie doorlopen, en dat heeft op de of andere manier mijn visie als fotograaf gevormd
Welke onderwerpen fotografeer je het liefst?
Alle onderwerpen die met sport en natuur te maken hebben en waar ik als fotograaf iets ‘eigens’ aan kan bijdragen. Pistes of momenten met moeilijk licht of weer, motiveren me het meest. Ik gebruik mijn flitser heel graag buitenshuis en de laatste jaren is de apparatuur sterk verbeterd, zodat ik nu over een compacte verlichtingsset voor buitenwerk beschik.
Ik beschouw mijzelf als een outdoorfotograaf, een gebied waarop de meeste onderwerpen uiteraard buiten worden gefotografeerd en vaak een aanzienlijke hoeveelheid licht vereisen. Mijn werk is altijd zeer gevarieerd geweest: portretten, studiofotografie, sportevenementen, reizen, reclame, producttesten, fietsen, motorfietsen, auto’s, enz… Mijn carrière is één grote fotografiecursus. Ik heb bijna alle mogelijke varianten van de fotografie doorlopen, en dat heeft op de een of andere manier mijn fotografische visie gevormd.

Wat is het moeilijkste aan goede foto’s maken in de winter?
Het is fotografisch niet moeilijker om foto’s te nemen in de winter en met sneeuw, maar de omstandigheden bepalen wel hoe ik mijn werk kan uitoefenen. Denk daarbij aan extreme kou of vocht en de behendigheid om te bewegen in de sneeuw. In de bergen zijn er in de winter veel dagen met slecht weer, wat ook de productie kan vertragen. Daarom is het heel belangrijk dat je kennis hebt van de activiteit die je fotografeert en dat je de weinige goede momenten benut om de klus te klaren. In de tijd van analoge camera’s werd vaak gezegd dat het moeilijk belichten was in sneeuw met reflecties van de zon, maar aangezien het een wit oppervlak is waar de zonnestralen weerkaatsen die mijn scènes verlichten, denk ik dat er meer positieve dan negatieve kanten zitten aan het werken in de sneeuw. De uitdaging ligt waar dat het dynamisch bereik van je camera (wat de sensor van de camera vastlegt tussen de helderste en donkerste delen van het beeld) minder kan zijn dan de scène die je wilt vastleggen, maar dit is iets wat met alle camera’s gebeurt, in meerdere of mindere mate.
Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden wanneer men het heeft over de uitdaging om beelden goed te belichten op een zonnige dag, is dat amateurfotografen lang geleden heel weinig foto’s namen in sneeuwachtige omstandigheden, want zoals met alles, moet je oefenen. Tegenwoordig klaagt niemand daarover, want het kost geen geld om met digitale camera’s te fotograferen. Als je het niet goed doet, schiet je opnieuw zonder extra kosten.
Kortom, het ingewikkeldste aan foto’s maken in de winter is dat je op de juiste plaats bent, alle apparatuur gereed hebt en ook, heel belangrijk, dat je serieuze mensen om je heen hebt, zowel skiërs als mensen van je produktieteam. Uiteindelijk is skifotografie een kwestie van een goed geolied team dat samenwerkt.

Je hebt veel gereisd… Wat is je favoriete winterbestemming?
Ik heb geen voorkeursbestemming. Ik ben op veel prachtige plaatsen geweest en heb op veel verschillende plaatsen mooie ervaringen opgedaan. Wat ik heb gezien is dat er bepaalde plaatsen zijn waar licht belangrijker is dan op andere plaatsen, bijvoorbeeld in het noorden van Noorwegen. Op veel plaatsen in de Alpen heb je een uitzonderlijke sneeuwkwaliteit. In de Pyreneeën is er goede mix van ongelooflijke plaatsen en fantastisch licht, vooral in de maanden december en januari. Ik kan zeggen dat ik een favoriete plek heb voor elk soort fotografie zonder de plaatsen te noemen omdat ik iets geheim moet houden…
Wat biedt Spanje u als land op fotografisch gebied?
Spanje is een land dat een grote verscheidenheid aan landschappen biedt. Je hebt alles, van hoge bergen met sneeuw, via allerlei soorten bos, tot stranden en kusten van oneindige variatie. Eilanden in de Middellandse Zee en in de Atlantische Oceaan, woestijnen, rivieren, ongelooflijke rotsformaties, verschillende dorpjes in vele delen van het land… Ik raak niet uitgepraat over de gevarieerde microklimaten in de verschillende streken van Spanje. Ik denk dat het een van de landen in Europa is met de grootste verscheidenheid aan landschappen en klimaat.
Wat zijn je zwakke punten?
Zwakke punten als fotograaf… Onnodige haast, zonder twijfel. Ik werk al vele jaren in verschillende wedstrijden en evenementen en ik heb het gevoel dat mijn zenuwen me meer doen lijden dan nodig is, en er zijn momenten dat ik niet alles wat ik in me heb naar buiten breng. Andere gebieden waarop ik naar mijn gevoel niet veel bijdraag zijn bruiloften en sociale kwesties. Misschien is het niet omdat ik er niet van houd, maar omdat het onderwerpen zijn die andere kwaliteiten vereisen als fotograaf, die ik niet heb.

En jij, heb jij nog dingen te leren over de kunst van het fotograferen?
Fotografie is een mengeling van het gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals de camera, lenzen, lichtbronnen, bewerkingsprogramma’s enerzijds; en anderzijds je interpretatie als fotograaf met een kritisch en geoefend oog, iets zeer subjectiefs. Zowel het gereedschap als je oog hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Digitale camera’s hebben een ongelooflijk ‘ritme’ in de technologische ontwikkeling, en je ogen (en geest) ‘trainen’ met elke fotografische sessie. De verbeelding, ervaring en kennis van elke fotograaf is uiteraard zeer subjectief. Sommige fotografen hebben veel verbeeldingskracht, terwijl anderen een buitengewone technische kennis hebben.
Toen ik begon in de wereld van de fotografie waren de camera’s analoog en nu zijn we meer dan 20 jaar in het digitale tijdperk waar elk model camera dat op de markt komt verbeteringen heeft ten opzichte van het vorige, de lenzen zijn sneller en van betere kwaliteit, en de belichtingsapparatuur die we nodig hebben om het werk te doen is ook verbeterd.
Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de trends waarbij de beelden die wij produceren een frisse wind moeten laten waaien om indruk te maken, en dat betekent een voortdurend zoeken naar verbetering van ons werk. Naar mijn mening maakt de fotografie een voortdurende ontwikkeling door waarbij je je als fotograaf moet aanpassen aan de hulpmiddelen die de markt biedt en dat impliceert ook veranderingen op een manier waarop je die technologie/verbetering toepast in je werk. Je moet open staan voor het leren van nieuwe technieken, fotografie is een oneindige reis.
Fotografie Workshops
Mikael Helsing geeft cursussen en workshops op verschillende locaties in Spanje met verschillende thema’s met betrekking tot landschapsfotografie, buitensport, portret… Of het nu gaat om het leren en perfectioneren van fotografische technieken, het verbeteren van belichting, motion capture of editing.