Duurzaamheidspionier in Thailand
Reisheld Florian Hallermann
Er gaan steeds meer stemmen op dat reizen slecht is voor het milieu. Wij geloven dat reizen op de juiste manier de wereld beter maakt. In de woorden van David Attenborough: “No one will protect what they don’t care about; and no one will care about what they have never experienced.” WideOyster zet reishelden die zich inzetten voor de wereld in het spotlicht. In deze editie Florian Hallermann, general manager van het duurzame Zeavola Eco-Resort op Koh Phi Phi in Thailand.
Ik ontmoette Florian Hallermann vijftien jaar geleden tijdens een van mijn avonturen in Thailand. We hadden een fantastische avond, we spraken over toerisme en ik merkte al snel dat hij enorm toegewijd was toen we bij het onderwerp ‘plastic’ aankwamen. Ik had toen natuurlijk geen idee dat we elkaar opnieuw zouden zien op Koh Phi Phi. Deze keer onder een parasol op een tropisch strand in het paradijselijke Zeavola Eco-Resort. 30 jaar geleden vloog Florian naar Azië, vond het paradijs en keerde nooit meer terug. In 2008 werd hij algemeen directeur van het Zeavola Resort, en dit is zijn 11e jaar.
Zeavola Resort is gebaseerd op een traditioneel zuid-Thais dorp en de slogan luidt “Back to Simplicity” (terug naar eenvoud). Het resort is een combinatie van blote-voeten-luxe en gepersonaliseerde service. Volgens Tripadvisor is het hotel het beste op Phi Phi!
Waarom heb je besloten om van Zeavola een ecologisch resort te maken?
Ik ben opgegroeid in een milieubewuste familie, dus zodra ik op Phi Phi aankwam als de nieuwe algemeen directeur, begon ik direct te zoeken naar manieren om een verschil te kunnen maken. Een van mijn grootste ergernissen is het gebruik van plastic shampooflessen en andere voorverpakte gastenartikelen. Vooral als daar het logo van het hotel opstaat. Het is een slechte gewoonte en heeft een negatief marketingeffect. We zijn binnen vier maanden overgestapt op lokaal geproduceerde keramische flessen. Dit heeft ook geresulteerd in een enorme kostenbesparing. In de laatste 11 jaar hebben we bovendien voorkomen dat bijna een half miljoen plastic flesjes werd gedumpt.
Kun je even kort beschrijven hoe je bent begonnen?
Zeavola is gelegen op een prachtige en zeer afgelegen locatie. Vanwege de kwetsbare aard van deze locatie, moeten we heel goed luisteren naar de omgeving rondom ons en ons laten leiden door de natuur. Als er iets klakkeloos wordt geïmplementeerd, zal de natuur ons 6 tot 9 maanden later de rekening presenteren. Die rekening blijkt vaak duurder te zijn en contraproductief voor de gezondheid en het geluk van het resort en de werknemers. Het is ook essentieel dat onze werknemers een eerlijke en gunstige werkomgeving hebben, zodat ze zich volledig kunnen inzetten en kunnen opbloeien. Niet alleen de natuur is belangrijk, we moeten ook zorg dragen voor ons personeel en de lokale bevolking. De huidige hoteleigenaar vroeg mij om uitstekende werkomstandigheden te creëren, om erkend te worden als de belangrijkste werkgever in de regio.
“De natuur heeft de mensheid niet nodig. De mensheid heeft de natuur wel nodig want er is geen planeet B”
Welke hordes kwam je tegen terwijl je met het duurzaamheidsproject bezig was?
De grootste uitdaging in dit soort projecten is het gebrek aan toegang tot de nieuwste technologieën en gebruiken. Omdat we een opzichzelfstaand, volledig onafhankelijk resort zijn, hebben we geen hoofdkantoor met een technisch directeur. Het is lastig om op de hoogte te blijven en de nieuwe technologieën te ontdekken, dit vergt een open houding en veel doorzettingsvermogen. Gelukkig hebben we een enorm kundig bouwteam, die gewoon bouwen wat we hen vragen.
Soms is het ook puur geluk hebben. Terugkerende gast Mr. Alexander Auer, een Zwitserse zakelijk milieuadviseur, zag de uitdagingen waar ik mee worstelde met het afvalwatersysteem en was zo aardig om mij de nodige technische plannen uit Europa te bezorgen. We hebben het systeem gebouwd aangepast naar de lokale mogelijkheden, en het afvalwater is nu zo schoon dat er veel vissen in leven.
Ben je ooit aan een project begonnen dat niet zo vlot verliep?
In juli 2018 konden we eindelijk ons plan implementeren om zelfgemaakt drinkwater in herbruikbare glazen flessen te produceren. Dit project duurde meer dan drie jaar van het begin van het plannen tot de uiteindelijke implementatie. In het eerste jaar waren we te snel met het bouwen van het schoonmaak- en hervulstation. We kwamen er pas achteraf achter dat onze waterproductiecapaciteit niet groot genoeg was. Met een jaar vertraging en een enorme investering van €250.000 had onze omgekeerde osmose-installatie vervolgens eindelijk de capaciteit om genoeg water te produceren. Toen kwamen we erachter dat we een tweede installatie nodig hadden om ervoor te zorgen dat het water van drinkbare kwaliteit was. Daarmee konden we nog een extra jaar aan onze planning toevoegen. Uiteindelijk hebben we het systeem getest tijdens een droogseizoen, om er zeker van te zijn dat we genoeg water hadden. Dat hadden we in het vierde jaar. Met een enorme leercurve, tegenslagen en dikke rekeningen, hadden we eindelijk succes.
Een heel belangrijk woord uit het Boeddhisme is “Genoeg”. Ik denk dat veel westerse culturen het punt hebben bereikt van genoeg is genoeg. Het is nu of nooit als de mensheid een toekomst wil garanderen
Hoe implementeer je duurzaamheid in een land dat grotendeels niet groen denkt en doet?
We hebben alle medewerkers in het proces betrokken. We gebruiken geen wegwerpflesjes en hebben elk teamlid metalen drinkbekers cadeau gedaan. We hebben drinkwaterpunten achterin het huis en in het gedeelte voor de werknemers geplaatst. De plastic flessen die wel op het terrein aanwezig zijn hervullen we om kosten te besparen. We delen ook foto’s op sociale media van de medewerkers met hun nieuwe flessen en bekers. Door hen onderwijs en de middelen te geven, en door er iets leuks van te maken, is het aanpassingsproces heel aanmoedigend en daardoor voelen ze zich gesterkt en trots.
Ik ben ook fervent kajakker en peddel vaak lange afstanden. Als ik terugkom, ben ik net een vuilniswagen vol plastic.
Hebben de milieu-initiatieven ook een impact op je privéleven?
Een heel belangrijk woord uit het Boeddhisme is “Genoeg”. Ik denk dat veel westerse culturen het punt hebben bereikt van genoeg is genoeg. Het is nu of nooit als de mensheid een toekomst wil garanderen waarin onze kinderen veilig en duurzaam kunnen opbloeien. Als een klein hotel, een kleine familie of een individu een enorme impact kan hebben, dan kunnen grotere bedrijven dat ook, en op veel grotere schaal.
Ik gebruik katoenen boodschappentassen en neem altijd herbruikbare plastic bakjes mee als ik eten ga afhalen in mijn favoriete restaurants, zodat ik geen piepschuim bakjes meekrijg. Ik probeer zones in mijn tuin te maken waar vogels veilig kunnen broeden. Ik ben ook fervent kajakker en reis vaak lange afstanden. Als ik terugkom, ben ik net een vuilniswagen vol plastic. Mijn vrouw en ik leren onze kinderen deze zeer belangrijke levenslessen. We helpen hen hun ogen te openen en trainen ze om dingen juist te doen.
Waarom is duurzaam toerisme zo belangrijk?
Het is meer dan belangrijk, het is essentieel. Als de mensheid nog langer op deze aarde wil leven, moeten we direct beginnen. De tijden dat duurzaamheid slechts een hobby van de welvarende landen was, is voorbij. Deze welvarende landen moeten stoppen met vervuilen. Ze moeten andere landen helpen met technologieën, met gerichte investeringen, zonder winst als constante motivatie in hun achterhoofd.