Voor de liefde & voor de planeet
Reisheld Mandip Singh Soin
Er gaan steeds meer stemmen op dat reizen slecht is voor het milieu. Wij geloven dat reizen op de juiste manier de wereld beter maakt. In de woorden van David Attenborough: “No one will protect what they don’t care about; and no one will care about what they have never experienced.” WideOyster zet reishelden die zich inzetten voor de wereld in het spotlicht. In deze editie Mandip Singh Soin, ontdekkingsreiziger en milieuactivist.
Toen ik Mandip ontmoette in een bus in Salta, onderweg naar de Juramento-rivier (voor degenen die raften: een nummer 5), raakten we meteen aan de praat. Een ongelooflijk aardige man, vol met woordspelingen en gemakkelijk te herkennen aan zijn kleurrijke tulbanden. Wist ik veel dat ik aan het lachen was met een vrij opmerkelijk persoon. Maar daar zou ik snel achter komen.
De afgelopen vier decennia heeft Mandip Singh Soin, een Indiase Sikh, geklommen, geskied, parachute gesprongen en zich ondergedompeld aan duizend andere avonturen op alle zeven continenten. “Mijn reislust begon vroeg,” herinnert hij zich. “Ik was 15, klom in de Himalaya en werd overweldigd door het avontuur en de natuur.” Hij maakte van zijn passie zijn werk.
Zijn bedrijf Ibex Expeditions zag in 1979 het licht. Ibex organiseert op maat gemaakte avonturen en ontving door de jaren heen veel internationale onderscheidingen. Net als Mandip zelf trouwens. Dit jaar viert het bedrijf zijn 40-jarig jubileum.
Zijn belevenissen overal ter wereld, zorgde ervoor dat hij meer en meer betrokken raakte bij het beschermen van de natuur waar hij zo van houdt. En met succes.
Mandip is de enige Indiër die de NESS Award heeft ontvangen van de Royal Geographical Society, UK. Hij mocht ook de prestigieuze Tenzing Norgay Adventure Award in ontvangst nemen uit handen van de president van India. Hij is oprichter van de Ecotourism Society of India en een Fellow van de Royal Geographical Society, UK en de Explorers Club, VS. Hij is een man om rekening mee te houden. Big time.
In 2015 kreeg hij de Citation of Merit uitgereikt door de Explorers Club voor zijn werk op het gebied van alpinisme op zes continenten. Andere ontvangers van deze award waren ondermeer Jeff Bezos, John Hemming, Gilbert M. Grosvenor, Lord Robert S.T. Chorley, Nigel N. Winser, Naomi Uemura en Robert D. Ballard.
We mochten hem wat vragen stellen over hoe reizen de wereld goed kan doen en hoe het kan helpen onze mooie planeet te behouden voor toekomstige generaties.
Mandip, waarom reis je?
“Om alle verbazingwekkende en verschillende landschappen, de verbijsterende architecturale stijlen en de fantastische mensensoorten die op deze wereld leven. De eigenaardigheden en excentriciteiten van mensen en culturen over de hele wereld. Het maakt deze planeet een zeer interessante plaats om te bereizen.”
Wat heeft het jou gebracht?
“Een beter begrip van de mens, mijzelf en ook een beter begrip van hoe de planeet tikt.”
Hoe definieert reizen jou als persoon?
“Er zijn twee soorten reizen: de innerlijke en de uiterlijke reis. Reizen opent vensters in de geest. Het heeft me geleerd empathisch te zijn en tegelijkertijd heeft het me doen inzien dat ik mijn steentje moet bijdragen aan een betere wereld.”
Is er volgens jou een ‘goede’ manier van reizen en een ‘slechte’ manier van reizen?
“De goede manier is om begrip te hebben en je open te stellen voor culturen en mensen waar je op bezoek bent. Maar ook je keuze van reizen telt: kies voor duurzame hotels, lodges en touroperators, die ook de lokale bevolking respecteren en teruggeven aan de gemeenschap waar de reis heengaat. Probeer ook iets te doneren ter ondersteuning van natuur en cultuur, zoals het WWF of lokale non-profit organisaties voor milieu, culturen of onderwijs. Er is zoveel te doen, zo weinig geld en elke druppel telt. Slecht toerisme doet niets van het bovenstaande en gaat alleen voor zichzelf en het goedkoopste, zonder zich zorgen te maken over de impact van toerisme. Slecht toerisme is je geen hol aantrekken van wat je impact is en alleen maar nemen.”
Je zet je hard in voor het milieu. Kun je dat toelichten?
“Nou, eerst hebben we met Ibex het goede voorbeeld gegeven. Gewoon om er een goed gevoel over te hebben en voor het milieu te zorgen. Zo maken we geen kampvuren met hout uit de omgeving tijdens onze Himalaya-expedities. Er is niet zoveel brandhout daar en wat er is, is voornamelijk bedoeld voor de lokale gemeenschappen vinden wij. Tegenwoordig stoken we steeds minder op open vuur vanwege de CO2 en gebruiken we zonne-energie om mee te koken, te douchen en voor licht om onze impact te verminderen.
Al snel zijn we aanbevelingen gaan doen aan andere touroperators. Nu doen we dit in India op nationaal niveau via de Ecotourism Society of India. Er is nog zoveel te doen.”
Waarom zijn het juist de wat avontuurlijkere reizen die bijdragen aan het behoud van de natuur?
“Als toerisme de pijl is, zijn avontuurlijke reizen de pijlpunt. Deze reizen gaan graag naar gebieden waar normaal toerisme het nog niet aandurft. Het zijn vaak onontgonnen gebieden. Het toerisme brengt dan banen, geld en de uitwisseling van kennis. Avontuurlijke reisorganisaties zijn vaak een voorloper op het gebied van natuurbescherming. Omdat die natuur de speelplaats is waar men zo van houdt. Die wil je niet verpesten. In de woorden van David Attenborough: “No one will protect what they don’t care about; and no one will care about what they have never experienced.”
Er is echter een kanttekening. Want ook dit soort reizen kan onverantwoordelijk gedaan worden en dan beschadigd het meer dan dat het goed doet. We moeten dus verstandige beslissingen blijven nemen. “
Wat zou je advies zijn voor mensen die zich zorgen maken over de impact van reizen?
“Wees bewuster waar je heen gaat en hoe je reist. Respecteer culturen en mensen. Let erop met welk reisbureau je reist en kies bewust duurzame accommodaties. Kijk of je eventueel de CO2 voor je vluchten kunt compenseren. Reizen kan een krachtig hulpmiddel zijn om deze planeet te beschermen en een beter begrip tussen mensen te creëren. Het zijn uiteindelijk jouw keuzes die het verschil maken. ”
Bekijk hieronder een video waarin Mandip vertelt over zijn expedities:
Met Mandip naar het hart van India
Er is waarschijnlijk geen betere manier om India te ontdekken dan met Mandip Singh Soin. Voor de 40e verjaardag van hun bedrijf leiden Mandip en zijn vrouw Anita een expeditie naar het hart van India, in voetsporen van Captain James Forsyth, een ontdekkingsreiziger die aan het einde van de 19e eeuw in het Indiase leger diende. De reis neemt je mee naar de bossen van Satpura in de deelstaat Madhya Pradesh. Je verblijft in luxekampen en koloniale lodges en dompelt jezelf onder in kunst, cultuur, natuur, dieren in het wild en recepten uit de keuken van de Nawab-familie. Een geweldige wandelervaring door het Satpura Tiger Reserve. Je bezoekt ook Bhopal, Mandu en Maheshwar waar je verblijft in het Ahilya Fort, het privépaleis van de voormalige Holkar-dynastie.