De magie van de Oostenrijkse winter
Van piste tot proeverij in Vorarlberg
Magazine → Editie #28 →
De magie van de Oostenrijkse winter openbaart zich in vele vormen. Van de sensatie van het zoeven van besneeuwde hellingen tot het proeven van regionale lekkernijen in knusse restaurants. Als er één ding is dat Oostenrijks westelijkste winterbestemming Vorarlberg onderscheidt, dan is het wel de focus op duurzaamheid en een waardering voor natuur en lokale cultuur.
De winter in Oostenrijk is meer dan een seizoen; het is een magisch spektakel. Om dit uit eerste hand te ervaren, reizen we naar het uiterste westen van het land en verkennen we de diversiteit van het Kleinwalsertal, de unieke architectuur van Bregenzerwald en de uitgestrekte pistes van Ski Arlberg. Elke ervaring kenmerkt zich door authenticiteit en respect voor de omgeving.
Ga mee op een reis langs verhalen over bandieten uit de Pyreneeën, mystieke nonnen uit de late middeleeuwen, bushaltes als architectonische kunstwerken en dorpen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. En natuurlijk gaan we skiën, veel skiën! We zijn tenslotte in Oostenrijk!
Kleinwalsertal: EEn OASE IN DE ALPEN
Het is zaterdag. De kerkklokken luiden in het schilderachtige dorpje Riezlern in de afgelegen Alpenvallei Kleinwalsertal in het noordwesten van Oostenrijk. We zijn hier om meer te weten te komen over een initiatief van de lokale gemeenschap, Natur bewusst erleben (Natuur bewust beleven). ‘We willen bezoekers niet alleen leren genieten van de schoonheid van de bergen, maar ook het bredere plaatje van het leven in de bergen begrijpen,’ zegt onze lokale gids Herbert Edlinger, terwijl we over de Straußbergweg buiten het dorp lopen, te midden van besneeuwde weiden en boerderijen.
‘Dit is een kleine vallei met geweldige natuur. We kunnen bogen op een fascinerend berglandschap en een unieke biodiversiteit,’ vertelt Herbert, terwijl hij even pauzeert om ons de heerlijke lokale worsten te proeven. ‘We willen zeker het natuurtoerisme promoten, maar we willen bezoekers ook informeren over het belang van het behoud van de alpiene omgeving.’
Hier zien lokale boeren toerisme als een kans om hun inkomen aan te vullen, door te wisselen tussen toeristische banen in de winter en veehouderij in de zomer. ‘Hoewel ze er niet rijk van worden,’ voegt Herbert toe, ‘stelt het hen in staat om comfortabel te leven en hun tradities in stand te houden.’
De charme van Riezlern reikt verder dan de groene valleien en besneeuwde toppen. Het aanbod, dat hedendaagse hotels combineert met traditionele stijl, biologische gerechten en culturele activiteiten, nodigt bezoekers uit om zich onder te dompelen in een unieke ervaring waar natuur, traditie en toerisme harmonieus samenvloeien. Het dorp biedt ook activiteiten voor elke smaak, van tourskiën tot ontspannen sneeuwschoenwandelen.

Gottesackerplateau: een winterparadijs
Het is zondag en de parkeerplaats bij het Ifen Talstation staat vol met auto’s. De zonnige dag nodigt uit om te genieten van de bergen en de sneeuw, dus we zijn van plan om te sneeuwschoenwandelen over het Gottesackerplateau.
Het beschermde Gottesackerplateau is het belangrijkste karstlandschap van Oostenrijk en Duitsland. Het heeft een grote verscheidenheid aan rotsformaties en zeldzame plantensoorten en is meer dan honderd miljoen jaar oud. Hoewel het alleen in de zomer toegankelijk is met de juiste uitrusting, gunstig weer, bergervaring en bij voorkeur een gids, doorkruist een gemarkeerde wandelroute van vijf kilometer het landschap in de winter.
Een nieuwe gondel brengt ons snel naar het beginpunt van onze route. Veel backcountryskiërs bereiden hun uitrusting voor terwijl wij hetzelfde doen met onze sneeuwschoenen. ‘Dit is een paradijs voor alpineskiën en freeriden,’ vertelt onze gids Stefan Perraud. ‘En het plateau is ook geweldig voor sneeuwschoenwandelingen, zolang je op de gemarkeerde route blijft.’ We trekken over de lenteachtige sneeuw, een mix van poeder, korst en firn, tot we het eerste kruis op de top bereiken. De kroon op een piek die uitkijkt over Duitse vlakten en Oostenrijkse bergen van het dal, allemaal meer dan 2.500 meter hoog.
‘Dit is een paradijs voor alpineskiën en freeriden. En het plateau is ook geweldig voor sneeuwschoen-wandelingen’
‘Met de bouw van de gondel is het aantal bezoekers aanzienlijk toegenomen en is het publiek gevarieerder – voorheen waren de bezoekers meer ervaren bergbeklimmers,’ zegt Stefan terwijl we de uitdagingen van het beheer van beschermde ecosystemen met de toegenomen bezoekersstroom door de gondel bespreken. ‘Nu is er meer informatie voor mensen en wordt er geprobeerd om ze voor te lichten over berg- en ecologische kwesties, wat ook een onderdeel is van het Natur bewusst erleben-initiatief.’ Trouwens, Stefan, waar komt je achternaam vandaan?
‘Ik weet het niet zeker,’ antwoordt hij, ‘maar ik denk dat ik afstam van een bandietenfamilie uit de Pyreneeën.’

Ski Arlberg: voor liefhebbers van skiën en lekker eten
We vertrekken naar het Bregenzerwald, waar ons een dag skiën wacht in een van de beste skigebieden van Oostenrijk – en daarmee een van de beste ter wereld! Ski Arlberg is het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, met driehonderd kilometer piste. Onze skibeleving begint in Warth-Schröcken, waar we onze ski’s al kunnen aantrekken en genieten van afwisselende afdalingen. Bovendien kunnen we met de gondelbaan Auenfeldjet naar het skigebied Lech Zürs am Arlberg, een van de exclusiefste bestemmingen van Oostenrijk, dat niet alleen bekendstaat om zijn pistes van alle niveaus, maar ook om zijn ultramoderne liften, knusse bergrestaurants en prachtige uitzichtpunten.
Lech Resort voldoet niet alleen aan de wensen van skiliefhebbers, maar ook aan die van fijnproevers. We ervaren dit aan den lijve met een lunch in het restaurant van Europa’s beste vegetarische chef-kok, Paul Ivic, in Hotel Edelweiss in Zürs. En wat een uitzicht! Om de dag af te sluiten bezoeken we Skyspace Lech, een betreedbare kunstinstallatie van de bekende Amerikaanse kunstenaar James Turrell, die een artistiek tintje geeft aan onze skidag.
‘De schoonheid van deze vallei zit m niet alleen in het landschap, maar ook in de cultuur’
Bregenzerwald: vol leven
‘De schoonheid van deze vallei zit ’m niet alleen in het landschap, maar ook in de cultuur,’ vertelt gepensioneerd leraar en nu lokale gids Luis Bär. De manier waarop de mensen in het Bregenzerwald omgaan met hun omgeving is het thema van de speciaal gemarkeerde wandelroutes die de dorpen in de regio doorkruisen. Klokken luiden als we door het dorp wandelen, waar moderne hotels ruimte delen met traditionele pensions, boerderijen en boerderijen vol dieren.
‘Deze vallei heeft een mix van Duitse en West-Zwitserse dorpen, wat duidelijk te merken is aan de verschillende gebruiken en dialecten,’ zegt Luis. Het levendige lokale leven in de straten en winkels valt op in vergelijking met andere valleien en bergdorpen. ‘Er is geen vallei waar het geboortecijfer daalt, en dat is te danken aan het toerisme, laten we eerlijk zijn,’ voegt hij toe. Maar landbouw, veeteelt en handwerk zijn in onze vallei niet verdwenen, in tegenstelling tot elders. En daar zijn we trots op.’


Van boerderij tot bord
‘Het voedsel om ons heen is het beste voor ons lichaam.’
Het is een uitspraak van de beroemde mystieke non Hildegard von Bingen, die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste, veelzijdigste en fascinerendste persoonlijkheden uit de late middeleeuwen. ‘Mijn grootmoeder heeft dat concept geleend en er een draai aan gegeven,’ zegt Emanuel Moosbrugger, onze gastheer in het restaurant van Biohotel Schwanen in het dorpje Bizau. ‘Ons hele menu is gebaseerd op strikt seizoensgebonden, biologische ingrediënten – zelfs de wijnen.’
Interessant is dat het hotel, dat niet op grote boekingsplatforms staat, net zo succesvol is als het restaurant. ‘Het is een bijzonder product, niet gemaakt voor iedereen, en het trekt verrassend genoeg een zeer goed opgeleide klantenkring aan,’ legt Emanuel uit terwijl we het dessert geserveerd krijgen. ‘We weten dat we iets goed doen: zestig procent van onze klanten komt terug.’
En zo is het. Na onze ervaring in dit gebied weten we één ding zeker: vroeg of laat komen we terug om de magie van de Oostenrijkse winter te ervaren.
‘Het voedsel om ons heen is het beste voor ons lichaam.’
Het is een uitspraak van de beroemde mystieke non Hildegard von Bingen, die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste, veelzijdigste en fascinerendste persoonlijkheden uit de late middeleeuwen
Vakantie in Vorarlberg
Bergafwaarts zoeven, wandelen door de sneeuw, genieten van lokale lekkernijen, steden en dorpen ontdekken en musea en tentoonstellingen bekijken – beleef de regio Vorarlberg! Ontdek een verscheidenheid aan bijzondere ervaringen en plan je vakantie alleen, met z’n tweeën, met het gezin of met vrienden op de officiële toeristische website.