Stapvoets langs de Zwitserse Alpen
Zwitserland – Via Alpina
De Zwitsers knoopten hun indrukwekkendste Alpenpassen aan elkaar tot één wandelroute: de Via Alpina. Die wandelweg kronkelt dwars door het land en neemt je mee langs een onwaarschijnlijke waaier van panorama’s, meren, kale hoogtes en bergkammen. Trotseer je de nummer een volledig, dan ligt er 390 kilometer aan avontuur aan je voeten. En heb je iets minder tijd dan avontuurszin, kies voor een enkele etappe. We zochten de parels alvast voor je uit.
Wandelroute #1 is majestueus: de Via Alpina verbindt het Meer van Genève met Liechtenstein in 20 afwisselende etappen. Elk daarvan laat je een ander Zwitserland zien. Je steekt de dan nog smalle Rijn over, beklimt steile bergpassen en wandelt door rustige weides. Als wandelaar ben je even onderweg, want over de bijna 400 kilometer doe je zo’n 3 weken. Maar mocht je geen wekenlange vakantie voor de boeg hebben, dan kun je de Via Alpina over meerdere vakanties spreiden. Of je selecteert een verleidelijke etappe en bewandelt die als dagtocht.
Waarmee kan de Via Alpina jou verleiden?
De video hieronder laat je alvast proeven van de route:
%
Na 12 km
Mels & Sevelen
Het magische laagland
Het lijkt wel opzettelijk: de eerste etappe van de Via Alpina in kent amper steile stukken. Hier wandel je over het Rijnplateau, de natuurlijke grens tussen Liechtenstein en Zwitserland. En door de bossen van Gretschins, langs de ruïnes van Vaduz en de kapel van Vild. Vanwege het microklimaat en geringe hoogte (500m), is het hier relatief warm. Dat maakt het prettig voor bijzondere diersoorten, zoals de gladde slang – maak je geen zorgen, deze soort is niet giftig.
Het dorp Mels is vanwege de ijzerwinning in de Middeleeuwen uitgegroeid tot het grootste van het kanton. Aan het dorpsplein en in de straten die ernaartoe leiden, staan dan ook volop historische panden. Hier kun je nog proviand inslaan voordat je aan de eerste klim begint.
Dit vergt etappe 1 van je:
- Zweetdruppels 40%
- Wandeltijd 80%
- Beloningsfactor 60%
%
Na 220 km
Dit vergt etappe 11 van je:
- Zweetdruppels 80%
- Wandeltijd 85%
- Beloningsfactor 100%
De Kleine Scheidegg
De belonende bergpas
De bergpas tussen Grindelwald en Lauterbrunnen, de Kleine Scheidegg, is een feest. Want naarmate je meer hoogtemeters maakt, verdwijnt Grindelwald in de vallei en strekt het uitzicht over de valleien. Het wandelpad loopt gedeeltelijk parallel aan een smalspoorbaan die al 150 jaar lang wandelaars en wintersporters naar boven brengt, de Jungfraubahn. Of je nu wandelt of treint, iets onder de 2000 meter houden de bomen het voor gezien en heb je goed zicht op drie iconische Alpenreuzen: de Eiger (3970m), de Mönch (4107m) en de Jungfrau (4158m). In dat opzicht beloont deze bergpas je als geen ander.
Maar vanuit Kleine Scheidegg, op 2061 meter, kun je nog dichterbij komen. Via een steile tandbaan klimmen de treinwagons langs en door de bergen omhoog. In de tunnel naar de top is bovendien een ondergronds treinstations waar de trein stopt voor een blik op de ijspunten van de Grindelwald-Fieschergletsjer. Aangekomen bij het eindstation wacht een panorama over de langste ijstong van Europa: de 22 kilometer lange Aletschgletsjer.
Europa’s hoogste toppen en de gletsjers maken Grindelwald tot de fotogeniekste plek van de Jungfrauregio. Zie je op tegen het geklauter naar de vierduizenders? Een tandradtrein brengt je naar de Kleine Scheidegg en, indien je durft, zelfs naar het hoogste treinstation van ons continent. De ijzige foto hierboven heb ik daar geschoten.
%
Na 255 km
Hohtürli (2778m)
De hoogste meters
Het traject over de 2778 meter hoge Hohtürli is koninklijk. De eeuwige ijsvlaktes en de berghut op 2840 meter hoogte, de Blümlisalphütte, zijn eveneens onvergetelijk. Hier krijg je geen hoogtemeter cadeau: geen bergtrein die je omhoog brengt en bovendien klim je kilometerslang over een morene van grind en steen.
Hier krijg je nog geen
hoogtemeter cadeau
Pas begin juli is het wandelpad tussen Kandersteg en Kiental helemaal vrij van sneeuw, de klim maak je dus alleen hoogzomer, als de berghut geopend is. Voordat je er overnacht, wordt je met wat geluk getrakteerd op een spectaculaire zonsondergang die je de zweetdruppels snel doet vergeten.
Dit vergt het eerste deel
van etappe 13 van je:
- Zweetdruppels 90%
- Wandeltijd 85%
- Beloningsfactor 95%
%
Na 265 km
De Oeschinensee
Het stilste bergmeer
Geen Alpenwandeling zonder bergmeer. De Via Alpina slingert er om talloze heen en eindigt zelfs aan het enorme Meer van Genève. Dit bergmeer bij Kandersteg, de Oeschinensee, is echter een bijzondere waterparij. Want zo ongeveer waar de ijstongen ophouden en dus nog steeds op hoogte, ligt het opaalblauwe water. Een aantal watervallen en beekjes storten zich uit in het water, dat tot wel 55 meter diep is. Geen wonder dus, dat het meer onderdeel uitmaakt van een door UNESCO uitgeroepen Werelderfgoedgebied. Je zou verwachten dat de Oeschinensee aan een van de rustigere etappes van de Via Alpina ligt, maar de schijn bedriegt. Je wandelt erlangs terwijl je het traject tussen twee bergpassen aflegt die beiden de 2300 meter ontstijgen. Beschouw de Oeschinensee als een stilte voor de storm.
Dit vergt het tweede deel van etappe 13 van je:
- Zweetdruppels 80%
- Wandeltijd 85%
- Beloningsfactor 95%
%
Na 315 km
Rondom Gstaad
De ultieme Alpensfeer
Rondom Gstaad hangt de elegantie in de lucht. Het alpendorp in een vallei in het uiterste zuidwesten van Berner Oberland, trekt namelijk tal van internationale beroemdheden aan. Modemerken hebben zelfs hun intrek genomen in de chalets van het dorp, al wandel je er natuurlijk veder als je hoogtemeters wil maken. Maak je de etappe vanuit Gstaad, bezoek dan ‘s ochtends eerst de Molkerei in de hoofdstraat. Daar huur je namelijk een rugzak met alle benodigdheden voor een kaasfondue in de bergen: een mengsel van notige Gruyèrekaas, een volvette bergkaas en een halfzachte kaas, tot aan een caquelon, fonduevorken en breekbrood. Zoek een plekje langs de Torneresse-beek of verderop in de vallei, met uitzicht op L’Etivaz, een dorp bekend om haar kazen. In 2000 was hun harde kaas, die nu in 13 verschillende berghutten gemaakt wordt, de eerste Zwitserse kaas die een kwaliteitslabel, een zogenaamde appellation d’origine contrôlée (AOC), kreeg.
Huur er een rugzak met alle benodigdheden voor een kaasfondue in de bergen
Ben je eenmaal in Gstaad, dan kom je niet meer over de 2000 hoogtemeters heen. De laatste etappes zijn om uit te blazen, om af en toe nog even stil te staan. Bijvoorbeeld bij de uitzichten over het Meer van Genève, die je krijgt als je op Rochers de Naye (1974m) staat. Heb je de smaak goed te pakken? Dat komt uit; de Via Alpina vervolgt haar weg namelijk vrolijk tot ver voorbij het Meer van Genève. Als je de bordjes volgt, kom je via Italië en Frankrijk uiteindelijk in Monaco uit. Stuur je ons een kaartje?
Dit vergt etappe 17 van je:
- Zweetdruppels 40%
- Wandeltijd 70%
- Beloningsfactor 60%
Praktische informatie over de Via Alpina
Laat de wandelkaart maar thuis, de (gratis) app van SwitzerlandMobility zit vol met kaarten, routes & locaties van bushaltes en accommodatie.
Op de Nederlandse website van MySwitzerland staan tal van andere zomer-activiteiten.
Meer lezen over de etappes? Hier vind je alle informatie die je je maar kunt wensen.
We gebruikten enkele beelden die Ann Ziegler, Cecile Kuehn, Jana Figliuolo & Kevin Wildhaber maakten in opdracht van Zwitserland Toerisme.